2007

Woningnood

HN10

Woningnood

HN10

Woningnood is een eenakter voor drie acteurs en werd voor het eerst gespeeld in het Cosmic Theater in Amsterdam tijdens het Hollandse Nieuwe Festival in oktober 2007.

synopsis
Tijdens de eerste nacht in het verzorgingshuis loopt Toon in zijn pyjama terug naar de flat waar hij zijn hele leven heeft gewoond. De volgende ochtend komt zijn drukbezette dochter Dorothee langs om Toon weer uit zijn stoel te krijgen. Wanneer dit haar niet snel genoeg gaat, schakelt ze de hulp in van de Irakese glazenwasser Farouk.

credits
TOON VAN DIJK (70) – Jack Monkau
DOROTHEE VAN DIJK (40), dochter van Toon – Bo Bojoh
FAROUK YUSUF (30), glazenwasser – Ergun Simsek

Regie: Alan Yadegarian
Dramaturgie: Marijn van der Jagt

de pers over Woningnood

‘Woningnood’ is van verheugend goede kwaliteit. Vecht wisselt puntige oneliners uitstekend af met langere teksten, en schroomt daarbij niet de diepte op te zoeken. Het stuk bevat voldoende gelaagdheid en symboliek om theatraal aansprekend te zijn, en de verhaallijnen zijn mooi met elkaar vervlochten. Niet alleen het taalritme deugt, ook het taalgebruik van Vecht is opmerkelijk: hij beweegt zich over breed spectrum van grappige woordspelingen en poëzie tot nieuwe samenstellingen en scheldwoorden.
De ruimte die hij zichzelf als schrijver gunt, komt niet alleen de uitvoerbaarheid van dit stuk ten goede maar zou hem in de toekomst ook wel eens zijn eigen, duidelijk herkenbare signatuur als toneelschrijver kunnen opleveren. – Theater Centraal