11 juli 2008

Woningnood

 

Woningnood is een eenakter voor drie acteurs en werd voor het eerst gespeeld op het Westergasterrein in Amsterdam tijdens de tiende editie van het Hollandse Nieuwe Festival in oktober 2007.

de pers over Woningnood

‘Woningnood’ is van verheugend goede kwaliteit. Dit tragikomische verhaal van Nathan Vecht (1977) gaat over een dag uit het leven van een bejaarde vader, zijn dochter en een glazenwasser.
(…) Hij wisselt puntige oneliners uitstekend af met langere teksten, en schroomt daarbij niet de diepte op te zoeken. Het stuk bevat voldoende gelaagdheid en symboliek om theatraal aansprekend te zijn, en de verhaallijnen zijn mooi met elkaar vervlochten. Niet alleen het taalritme deugt, ook het taalgebruik van Vecht is opmerkelijk: hij beweegt zich over breed spectrum van grappige woordspelingen en poëzie tot nieuwe samenstellingen en scheldwoorden.
De ruimte die hij zichzelf als schrijver gunt, komt niet alleen de uitvoerbaarheid van dit stuk ten goede maar zou hem in de toekomst ook wel eens zijn eigen, duidelijk herkenbare signatuur als toneelschrijver kunnen opleveren. ‘Woningnood’ kunnen we moeiteloos opgevoerd zien worden in een middelgrote zaal en is voorlopig onze favoriet voor de Schrijversprijs die aan Hollandse Nieuwe is verbonden.
– Theater Centraal

Voor het VPRO-radioprogramma De Avonden maakte Arjen Lubach een reportage over Woningnood.

synopsis
Drie mensen zijn op zoek naar vaste grond onder hun voeten. De één klopt overal aan, maar is nergens welkom. De ander kan overal terecht, maar voelt zich nergens thuis. De derde is thuis, maar niets lijkt meer vertrouwd.

Tijdens de eerste nacht in het verzorgingshuis loopt Toon in zijn pyjama terug naar de flat waar hij zijn hele leven heeft gewoond. De volgende ochtend komt zijn drukbezette dochter Dorothee langs om Toon weer uit zijn stoel te krijgen. Wanneer dit haar niet snel genoeg gaat, schakelt ze de hulp in van de Irakese glazenwasser Farouk. Zijn tussenkomst werpt een nieuw licht op de situatie. Terwijl Dorothee probeert de regie weer in handen te krijgen, neemt de dag een andere wending dan verwacht.

 

karakters
TOON VAN DIJK (70)……………………………………………………………………Jack Monkau
DOROTHEE VAN DIJK (40), dochter van Toon…………Bo Bojoh
FAROUK YUSUF (30), glazenwasser…………………………………Ergun Simsek

Regie: Alan Yadegarian
Dramaturgie: Marijn van der Jagt
Techniek: Ivo ten Hagen
Vormgeving: Lindy Haubrich
Productie: Tamara le Roy

 

DOROTHEE
We hebben het nu even niet over jou! Weet je hoe het is om uit je remslaap gebeld te worden? Door het hoofd nacht- en weekenddienst. Die dit ook nog nooit had meegemaakt. Iemand die zomaar de zorgfaciliteit uitloopt. Iemand die tijdens zijn eerste nacht gewoon wegfloept. Op zijn pantoffels. Wist jij dat de politie pas in aktie kan komen als iemand officieel vierentwintig uur vermist is? En diezelfde iemand zat hier te doezelen. Iemand die net zo goed ten val had kunnen komen. Of onderkoeld had kunnen raken. Of te water. Weet je hoe dat voelt? De hele nacht rondjes door de stad rijden met in je achterhoofd het idee dat je naar een naaste moet gaan dreggen.

TOON
Ik zat daar niet op mijn plek.

DOROTHEE
Ze dreggen soms dagen achter elkaar. Met lieslaarzen. En dan geven ze het op.

TOON
Ik zat daar niet op mijn plek.

DOROTHEE
Als iedereen de hele dag op zijn plek zit, komt alles stil te staan!

TOON
Hier zit ik op mijn plek.

DOROTHEE
Deze plek is officieel al opgezegd! Deze plek heeft geen makkelijk afneembare vloerbedekking! Geen ondersteunend toilet!

TOON
Ik ondersteun mezelf. Dat doe ik mijn hele leven al.

©nv

 

De volledige tekst van Woningnood is opgenomen in het boek ter gelegenheid van tien jaar Hollandse Nieuwe Festival: Hollandse Nieuwe 10 [ISBN 9789081239110]