11 juli 2008

Verknipt

 

Verknipt is een tragikomedie voor drie acteurs en is voor het eerst voorgedragen tijdens Het Schrijfpaleis in theater Bellevue in Amsterdam in mei 2006. Het Schrijfpaleis is een tweemaandelijkse avond waar ervaren en minder ervaren toneel- en scenarioschrijvers scenes van nog niet geproduceerd werk kunnen laten lezen door gerenommeerde acteurs. Het Schrijfpaleis is opgericht door Maria Goos in navolging van de Engelse Writersroom en wordt georganiseerd door het netwerk scenarioschrijvers.

synopsis
Irma wil haar relatie met Evert nieuw leven inblazen door meer gezamenlijk te ondernemen. Ditmaal gaan ze samen naar de kapper. De poging werkt averechts. Terwijl het kookpunt nadert, probeert kapster Jenny te redden wat er te redden valt.

karakters
IRMA………………………………………………………………………………Nelly Frijda
EVERT, getrouwd met Irma…………………………Harry van Rijthoven
JENNY, kapster……………………………………………………Jacqueline Blom

Regie:Marc Nelissen

tekstfragment

JENNY
Hebben jullie leuke buren?

IRMA
Niemand in de straat heeft echt contact met de buren.

JENNY
Is ook niet meer nodig met al die telefoons en computers en satellieten en weet ik wat allemaal.

IRMA
Toch zijn veel mensen elkaar kwijt.

JENNY
Vermissingen.

IRMA
Nee. Dat je elkaar kwijt bent terwijl je in hetzelfde huis woont. Dat kan de beste overkomen, maar je moet wel weer op zoek naar elkaar. En als je in het wilde weg gaat zoeken, vind je elkaar niet.

JENNY
Dan loop je rondjes.

IRMA
Ben jij bekend met de Samendingendoendag?

JENNY
Er gaat wel ergens iets branden.

IRMA
Het komt uit de zomerspecial van De Lekker Mezelf. Je roostert eenmaal tweewekelijks zo’n dag in. De ene keer bepaalt zij het palet van bezigheden, de andere keer hij. De bedoeling is dat na een x periode de kleuren in elkaar over gaan lopen.

JENNY
Lijkt me leuk om een keer aan mee te doen.

IRMA
Als het goed gaat kan je na drie keer een regenboog maken. Bij ons is dat nog steeds niet gelukt. Dit is onze tiende Samendingendoendag.

EVERT
We zouden het niet meer zo noemen.

IRMA
Hoe wil je het dan noemen?

EVERT
We kunnen ook eens iets niet noemen.

IRMA
Dat is jouw probleemgebied lieverd. Dat je dingen niet wil noemen. Jij wil het liefst alles niet noemen.

EVERT
Ik heb geen probleemgebied.

IRMA
Jij hebt geen probleemgebied? Iedereen heeft een probleemgebied. En jij zeker. Jij hebt meerdere probleemgebieden. Dat is geen ramp, zolang je ze niet wegduwt. Maar jij duwt ze weg. En daarmee maak je een nieuw probleemgebied aan.

©nv