28 augustus 2009

Go Vote!

 

 

Go Vote! is een muzikale komedie voor drie acteurs geschreven voor de Parade, en werd voor het eerst opgevoerd in juni 2009 in het Museumpark te Rotterdam, in een productie van Vecht Lach Werk & Bewonder theaterproducties. Meer informatie op www.govote.nl

 

de pers over Go Vote!

Paradevoorstelling ‘Go Vote’: scherp en geestig

Twee vrouwen bestieren samen een stemlokaaltje. Tot zover niets aan de hand. Maar dan komt in een stemhokje een jonge kiezer er, letterlijk en figuurlijk, niet meer uit. Hij blijft zitten en brengt met zijn gitaar klassiekers als I still haven’t found what I’m looking for en Help, I need somebody.
Lichte paniek bij de dames: wat zeggen de reglementen over mensen die niet uit het hokje komen? Kunnen ze de jongeman (gespeeld door Thijs Maas) wellicht een advies geven? Als Beatrijs (Raymonde de Kuijper) en Sylvia (Jacqueline Blom) met elkaar in discussie gaan, blijkt al snel hoe groot de tegenstellingen zijn. De keurige Beatrijs heeft een verstandige mening en dito echtgenoot. Sylvia (‘zeg maar Syl’) is de vrouw van een vrachtwagenchauffeur en houdt niet zo van nuance. Hun personages verbeelden de actuele politieke tegenstelling tussen establishment en populisme. In een notendop zien we de onmogelijkheden én sympathieke kanten van beide stromingen.
Na vorig jaar al indruk te hebben gemaakt op De Parade maakt de talentvolle, jonge toneelschrijver Nathan Vecht met Go Vote! opnieuw een verrassend scherpe en geestige voorstelling. Hij zoekt het niet in de toeters en bellen, maar bewijst met een doodsimpel gegeven een mooi verhaal te kunnen vertellen.
De twee actrices kunnen uitstekend uit de voeten met Vechts spitsvondige dialogen. De Kuijper is weer heerlijk droogkomisch en tragisch als ze als kakmevrouw met haar perfecte timing de oneliners eruit gooit. Ook Blom weet sympathie op te wekken met haar karakter, maar lijkt af en toe uit haar rol te vallen.
Dwaas én met inhoud: Go Vote! is het type voorstelling waarvan je er vele op De Parade zou wensen. – de Volkskrant


De twee bekende actrices Raymonde de Kuijper en Jacqueline Blom zijn in de huid gekropen van twee vrijwilligers die een stemlokaal moeten runnen. Beatrijs en Sylvia (“zeg maar Syl”) blijken elkaars tegenpolen en raken aan de praat over de politiek, wat natuurlijk grappige situaties oplevert. Daarbij komt dat Syl graag snel naar huis wil om haar favoriete soap af te kijken en Beatrijs graag als eerste de stembus wil inleveren.
Een man met gitaar (kleinkunstenaar Thijs Maas) gooit roet in het eten. Hij verdwijnt het stemhokje in, maar weet niet waar hij op moet stemmen. Af en toe klinken wanhopige liedjes uit het hokje, tot ergernis van de twee dames.
De Kuiper en Blom hebben hun types goed uitvergroot en weten zonder over de top te gaan met gemak het publiek in te pakken. De voorstelling is volledig in evenwicht. De humor is goed gedoceerd en er zit ook nog een wat serieuzere (politieke) laag onder dit hele verhaal. De afwisseling tussen de dialogen en muziek is prettig en absoluut niet storend. Regisseur Aat Ceelen heeft de touwtjes goed in handen van deze hele puike Paradevoorstelling! – Theaterjournaal

Go Vote! kreeg een eervolle vermelding op de Stuckemarkt van het Theatertreffen in Berlijn.

synopsis
Twee vrijwillige dames runnen een stemlokaal. Alles verloopt naar wens. Tot een jongeman in het stemhokje er- letterlijk en figuurlijk- niet meer uitkomt. In de hoop dat hij voor sluitingstijd nog een keuze zal maken, voorzien de dames de jongeman van ongevraagd stemadvies. Dan blijken de dames niet alleen diametraal tegenover elkaar te staan, ze zijn het tot overmaat van ramp ook nog regelmatig met zichzelf oneens.

Go Vote! is een muzikale komedie over drie zwevende kiezers die overeind proberen te blijven tussen holle politieke soundbites en de complexe realiteit van alledag.

 

karakters
Beatrijs (begin 50), vrijwilliger stembureau………Raymonde de Kuyper,
Silvia (eind 40), vrijwilliger stembureau………………Jacqueline Blom
Jim (midden 20), kiezer………………………………………………………………Thijs Maas

regie: Aat Ceelen
dramaturgie: Marijn van der Jagt
vormgeving: Maarten Meester & Ard de Vries
lichtontwerp: Janneke Lindner
kostuums: Maartje Wevers

 
Raymonde de Kuyper en Jacqueline Blom – foto: Joke Schot

tekstfragment

SILVIA
Het schijnt dat vierendertig procent pas op het allerlaatst beslist. En daarvan stemt weer de helft op NEDERLAND NU (luid richting stemhokje).

BEATRIJS
Wat doe je nou.

SILVIA
Stond in de krant.

BEATRIJS
Als er hier een waarnemer van de VN was binnen gekomen, hadden wij nu in de gevangenis gezeten!

(smalend) Nederland Nu.

Stop de file. Stem Nederland Nu.

SILVIA
Ja?

BEATRIJS
Bij een file is het volgens mij de bedoeling om het zaakje weer aan het rijden te krijgen.

SILVIA
Het gaat om het idee.

BEATRIJS
Ik heb Nederland Nu nog nooit kunnen betrappen op iets dat ook maar in de buurt komt van een zinnig idee.

SILVIA
Geen rijles meer in de spits.

BEATRIJS
Daarmee gaan ze het fileprobleem oplossen?

SILVIA
Onder andere.

BEATRIJS
Dat is toch een druppel op een gloeiende plaat.

SILVIA
Ze doen wat ze zeggen.

BEATRIJS
Niet eens een druppel een soort condensachtige vochtmolecuul.

SILVIA
En ze zeggen wat ze denken.

BEATRIJS
Denk je niet dat het goed is voor beginnende automobilisten om ervaring op te doen in de spits. Straks heb je je rijbewijs. Je gaat een stukje rijden. Je ziet voor het eerst een file. Je denkt wat is dat nou. En boem. Je knalt er vol achterop.

SILVIA
Geen buitenlandse vrachtwagens meer het land in.

BEATRIJS
Dit is zo ridicuul. Ik ga hier niet eens op in.

SILVIA
Ze durven de problemen tenminste te benoemen.

BEATRIJS
Maar ze hebben nergens een oplossing voor. Hoe zie je dat voor je met die vrachtwagens. Moeten ze dan te voet verder. Met een kistje sinaasappels. Over de vluchtstrook.

SILVIA
Dat staat in het gedachtegoed.

BEATRIJS
De volgende keer dat zo’n partij een gedachtegoed gaat ontwikkelen, is het misschien verstandig iemand uit te nodigen die daadwerkelijk een gedachte ergens over heeft.

SILVIA
(opeens fel) Als jij op de vrachtwagen zit. En je staat voor de Gotthard. Of de Mont-Blanc. En je moet bakken met tol betalen. Terwijl die Zwitsers, en Spanjaarden, en noem die gladjakkers maar op. Die rijden hier gratis en voor niets de grens over. Met die uitgewoonde cabines van ze.

BEATRIJS
Kijk…-
Ik vind…-
Als je het hebt over de internationale…dingen.
Neem nou de situatie in Afghanistan. Wij kunnen wel zeggen. Stop de papaverteelt. Maar je hebt daar wel te maken met een eeuwenoude stammencultuur. Die papavervelden zijn in handen van lokale War Lords. Die War Lords liggen weer in de clinch met de Talibaan. De Talibaan kan je weer opdelen in de gematigde en de wat ambitieuzere tak… Dat ligt allemaal veel genuanceerder dan jij denkt.

SILVIA
Ik had het over de tol.

BEATRIJS
Ja.

SILVIA
Dat wij wel bij hun moeten betalen. En zijn niet bij ons.

BEATRIJS
Ja.

SILVIA
Dat gaat toch nergens over.

BEATRIJS
Je praat steeds door onze discussie heen. Weet je dat wel van jezelf?

Jim begint te spelen.  (Help / The Beatles)

JIM
Help, I need somebody,
Help, not just anybody,
Help, you know I need someone, help.

When I was younger, so much younger than today,
I never needed anybody’s help in any way.
But now these days are gone, I’m not so self assured,
Now I find I’ve changed my mind and opened up the doors.

Help me if you can, I’m feeling down
And I do appreciate you being round.
Help me, get my feet back on the ground,
Won’t you please, please help me?

Beatrijs beweegt zich naar het stemhokje. En klopt aan.

BEATRIJS
Normaal is dit ten strengste verboden, maar omdat u aangeeft enige ondersteuning te kunnen gebruiken, en u een zekere affiniteit lijkt te hebben met muziek en zang – heeft u wel eens gedacht aan een van onze christelijke partijen?

 

©nv